Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


... DOBRA RADA ...

.

!!! Jak vykuchat rybu - krok za krokem !!!






Kuchání ryby  připadá v  úvahu, pokud rybu chytíte sami, dostanete od rybáře, koupíte na trhu u moře nebo - což je asi nejpravděpodobnější, když si ji koupíte na vánoce přímo z kádě.


Takže začneme zabitím kapra. Uchopíme ho za hlavu do mokré utěrky, položíme hřbetem nahoru na prkénko a omráčíme ho dřevěnou paličkou na maso, případně, pokud ji nemáme, kapra praštíme pořádně do hlavy rukojetí nože. Pak mu ihned ostrým nožem přeřízneme páteř za hlavou. Teď k vlastnímu kuchání ryby. Není to nic těžkého.

Co budeme potřebovat:
1. Ostrý nůž
2. Tupý nůž na sedření šupin
3. Místo, kde může vzniknout nepořádek
4. Igelitku na odpad.


 

Krok 1: Vhodné místo k čištění ryby.
Místo si vyberte pečlivě.  Nečistěte ryby ve vaně. Dobré je, když si pracovní místo překryjete igelitem a ten nakonec jenom stočíte a vyhodíte.

Krok 2: Příprava ryby.
Rybu omyjte studenou vodou, abyste ji zbavili slizu. Odstraňte ostrým nožem hrudní ploutve (poznáte je podle toho, že jsou párové).

Krok 3: Seškrábání šupin.
Pokud je to třeba, zbavte rybu šupin. Někteří druhy kaprů jsou bez šupin Zda je potřeba dávat šupiny pryč, zjistíte tak, že tupým nožem a jeho hranou přejedete od ocasu k hlavě. Pokud se od kůže začnou oddělovat velké silné šupiny, pak je potřeba pokračovat v seškrabování. Odírejte tedy tupým nožem kůži od ocasu k hlavě, dokud rybu nezbavíte všech šupin. Pak ji znovu omyjte studenou vodou, aby jste odstranili poslední zbytky ulpívajících šupin.

Krok 4: Vnitřnosti
Teď rybu vykuchejte. Špičkou ostrého nože ji nařízněte od řitního otvoru směrem k hlavě. Nepronikejte nožem moc hluboko, abyste neprotrhli žlučník, který mají ryby hned pod kůží. Když je ryba otevřená, objeďte vnitřnosti prsty a uvolněte je od brišních stěn. Opatrně vnitřnosti vytáhněte. Rozevřete  rybu asi jako knihu, vyčistěte tělní dutinu od všech zbytků a vypláchněte.

Krok 5: Hlava a ocas.
Ostrým nožem odřízněte hlavu za žábrami. Ocas oddělte kousek za místem, kde přechází v trup ryby.

Krok 6: Porcování ryby.
Tohle děláme u dostatečně velkých ryb nebo u takových, kde se dají snadno odstranit kosti. U některých ryb stačí prostě vytáhnout páteř a žebra odstraníme i s ní. U jiných ryb musíme ostrým nožem odříznout jednotlivá žebra u páteře, zajet těsně pod ně a oddělit je od masa. Na tuto práci používáme nůž s dlouhou, úzkou, pružnou čepelí.
Otevřete rybu jako knihu a odřezávejte plátky (filé) z jejich boků přímo pod hřbetní ploutví.